Categories: Articole

DESPRE PENSIILE SPECIALE

In spatiul public exista o discutie aprinsa despre “pensiile speciale”. Deoarece foarte multi “specialisti “ vorbesc cu ardoare, fiecare spunand cate ceva despre legile care stau la baza acestora, dar numai o parte care ii avantajeaza, voi incerca sa sintetizez situatia acestora.

In primul rand nu exista vreo lege privind pensiile speciale.Este o denumire populara folosita si de “specialisti” lansata candva de cineva, fara sa explice la ce se refera.Toate aceste pensii de care se discuta sunt denumite in lege ca fiind pensii de serviciu.

Pensiile de serviciu militare. Ele sunt specificate in lege, unde se indica modul de calculare. Calculul valorii pensiei militare se face aplicand un procent(de regula 80%) din solda militarului respectiv. In general sunt valori decente, corespunzatoare sarcinilor,si restrictiilor pe care acestia le au. Sursa de finantare este, conform legii, bugetul ministerului apararii sau a ministerului de interne care sunt directionate direct din bugetul general. Ele sunt separate de bugetul destinat pensiilor civile, care rezulta din contributivitate.

O singura problema se poate identifica si anume pensile magistratilor militari, care sufera de aceeasi problema pe care o redau mai jos in analiza pensiilor magistratilor.

Pensiile magistratilor. Si in acest caz legea le denumeste pensii de serviciu.Modul de calculare a acestor pensii este urmatorul:

-magistratii pe tot parcursul profesional au contribuit la fondul de pensii civil. La iesirea la pensie se calculeaza valoarea pensiei ca la toti cei care au contribuit(principiul contribuitatii) in valoare de P1. La aceasta valoare (care va fi platita din fondul de pensii contribuitiv) se aduga o valoare P2 care se va plati din bugetul consolidat rezultand valoarea totala a pensiei P.

De unde provine valoarea mare a acestor pensiil, care uneori depaseste salariu avut inainte de pensionare ?

Se foloseste un viciu de formulare in lege. (voit introdus in lege,sau nu.).

Acest viciu este ca in lege se prevede calacularea valorii pensiei pornind de la vloarea venitului realizat in ultima luna de dinaintea iesirii la pensie. Corect ar fi fost sa se foloseasca “salariul brut lunar” realizat in ultimul an.Acest viciu de exprimare a legii a fost folosit incorect cel putin in ultimii 20 de ani.

Cu acordul tacit a sefilor directi, care folosesc si pentru ei acest lucru, magistratii nu iau concediu pe anul precedent. Conform legilor in vigoare acesti bani pot fi platiti anul urmator si de regula se platesc in luna premergatoare iesirii la pensie. Astfel, valoarea venitului in luna premergatoare iesirii la pensie se mareste, uneori se aduga valoarea unui salariu lunar. Si daca s-ar calcula media venitului anual adaugarea acestei valori duce la o crestere de cel putin cu 15%.

O alta stratagema folosita este plata unor prime in ultima luna (egala cu cel putin un salariu) sau altor sume pentru diferite lucruri.

Sa luam exemplul unui magistrat care avea in ultima luna un salariu brut lunar de 15.000 lei. 80% din acesta ar fi fost 12.000 lei. Aceasta ar fi trebuit sa fie pensia primita de acesta.

Folosind stratagema de mai sus primind valoarea concediului din anul precedent ( sau numai partial)de regula el va avea un spor la venit de macar 5.000 de lei. Daca mai pimeste o prima de 2.000 de lei venitul lui se va apropia de 22.000 lei. Deci, 80% din aceasta valoare reprezinta 16.000 lei.

Practic in momentul iesirii la pensie acesta are un salariu brut lunar care se apropie de 20.000. Profitand de stratagema de mai sus (salariu pentru concediu, prime, ore suplimentare etc) ajunge sa i se stabileasca o pensie mai mare decat salariul avut inainte de pensionare.

Ce solutii avem?

Conform prevederilor legale, un drept castigat nupoate fi pierdut. Insa, poate fi gasita o solutie de impozitare care sa “remedieze” oarecum situatia creata.

Pentru viitor, este evident ca trebuie modificata legislatia, astfel incat pensia de serviciu sa se raporteze la salariul brut si nu la venit, cum este in prezent.

Asa cum am mentionat intotdeauna, ideile si proiectele ADER vin din partea oamenilor cu care interactionam si pe care ii ascultam. Prezentul material mi-a fost prezentat si argumentat de domnul Ing. Gigi Dumitrascu din Tg. Mures, caruia ii multumesc pentru amabilitate.

Orlando Culea

This website uses cookies.