Categories: Articole

România pe dos!

Ieri, s-a votat în Parlamentul României legea prin care se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă și comercială, inițiate pe perioada stării de urgență, până la 1 septembrie 2020. La prima vedere, pare a fi o măsură financiar – fiscală care vine în sprijinul oamenilor afectați de starea de urgență, a celor cu credite bancare. O mare minciună! Pentru că cele mai multe executări inițiate de bănci, au început înainte de a se intra in starea de urgență. Mai mult, se încalcă un principiu de drept, elementar. Acela al neretroactivității legii civile. Ori, această lege reglementează situația unor executări silite inițiate anterior apariției legii, unele din aceste executări fiind deja finalizate.

De fapt, prin această acțiune a suspendării măsurilor de executare silită, se urmăreste strict o protecție a celor mai mari debitori din România: Instituțiile Statului! Unitățile administrativ teritoriale, Primăriile, Consiliile județene, au datorii enorme către societăți comerciale, companii și chiar persoane fizice. Se știe că în campaniile electorale un rol cheie îl au primarii însă, aceștia au nevoie de bani pentru a susține aceste campanii. Iată că, încă odată clasa politică românească a găsit soluția salvatoare. Blocăm executările pentru a ne putea desfășura liniștiți campaniile electorale. Nu contează că “omorâm” economia. Nu contează că agenții economici care au de încasat sume importante vor intra în colaps, riscând să fie inițiate proceduri de executare silită împotriva lor. Îi distrugem tocmai pe cei care susțin economia și crează locuri de muncă. Pe urmă ne mirăm de ce ne pierdem resursa umană, oamenii plecând să muncească pe alte meleaguri.

Iată că din nou, dacă mai era nevoie, clasa politică românească își dovedește incompetența și lipsa de viziune asupra a ceea ce urmează.

Sfatul UE pentru această perioadă a fost: plătiți facturile la timp!Mențineți cash flow! Nu blocați economia!

Ce facem noi? Exact pe dos. Blocăm plata facturilor și circulația banilor.

Mai mult, aceasta lege vine acum, când atenția tuturor este îndreptată spre Legea privitoare la introducerea educației sexuale în școli, care a provocat numeroase dezbateri. Practic, legea care omoară economia românească poate trece aproape neobservată, dar efectele sale vor fi devastatoare pentru noi toți.

Cât timp executările prin poprire sunt suspendate, executorii judecătorești vor fi nevoiți, conform legii, să demareze alte forme de executare, respectiv urmărirea bunurilor mobile sau imobile ale debitorilor, cei mai afectați fiind tot oamenii de rând. Dar ce contează? Campania electorală să iasă bine, chiar dacă oamenii sunt mințiți iar criza financiară bate la ușă.

Ne supărăm când ni se spune că suntem o țară coruptă dar, prin lege, favorizăm debitorii și infractorii.

Sper că acele categorii profesionale afectate, cum ar fi executorii judecătorești sau agenții economici creditori, să ia atitudine față de această lege și să împiedice promulgarea ei. Cât timp vom tăcea și nu vom lua atitudine, înseamnă că merităm ceea ce primim!(așa cum am arătat și în materialul publicat ieri)

Orlando Culea

This website uses cookies.